Soluţia improvizată prin care încălzeşti o încăpere cu doar 2 lei şi virală pe internet, un real pericol. Avertismentul experţilor
Recent, o soluție „ingenioasă” care îți permitea să încălzești o încăpere cu 2 lei devenise virală atât pe rețeaua TikTok, cât și pe alte platforme online. Specialiștii avertizează însă că acest lucru poate fi foarte periculos, iar totul se poate transforma într-o tragedie.
Experții avertizează despre o nouă tendință TikTok „periculoasă”, în care oamenii creează încălzitoare de casă din lumânări și ghivece de teracotă. Utilizatorii plasează un vas de teracotă cu susul în jos peste un grup de lumânări aprinse pentru a crea un încălzitor în miniatură care le va încălzi încăperea cu un cost infim de 2 lei pe zi.
Acestea sunt prezentate ca pe soluții „inovatoare” care îi va ajuta pe oameni să economisească bani la factura de încălzire. Totuși, experții din domeniu vin cu o informare potrivit căreia „soluția” poate deveni o mare problemă, având în vedere gradul de periculozitate. Exteriorul vasului se va încinge foarte mult, astfel că va creea un risc de arsuri, scriu jurnaliștii de la Dailymail.
Umiditatea poate rămâne, de asemenea, prinsă în interiorul argilei după ce anterior o plantă a fost în respectivul ghiveci, apă care s-ar putea evapora rapid odată cu căldura și poate provoca explozia ghiveciului. Pompierii avertizează că în general, lumânările reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor și nu ar trebui folosite în alt scop decât cel pentru care sunt destinate.
Chiar dacă astfel de trucuri par a fi la îndemâna oricui, ele pot deveni foarte periculoase, iar atunci când videoclipuri cu astfel de trucuri devin virale, foarte mulți oameni pot avea de suferit. Aceste tipuri de videoclipuri au început să circule pe celebra platformă TikTok la începutul anului 2021, câștigând tot mai mare popularitate pe măsură ce iarna se apropia.
Hashtag-ul „#terracottapotheater” a fost folosit pentru videoclipuri cu peste două milioane de vizualizări în total. Odată cu creșterea costului vieții în întreaga lume, mulți oameni caută frenetic o modalitate de a economisi la încălzirea caselor lor.
Specialiștii nu recomandă să îți încălzeși încăperea cu lumânări și ghivece din lut
Pompierii din întrega lume s-au văzut forțați să emită un avertisment cu privire la această metodă, încă din anul 2013 când un bărbat își încălzea încăperea utilizând lumânări și ghivece de flori. Aceste videoclipuri redau privitorilor ideea că pot face acest lucru cu un minim cost de 2 lei pe zi.
Chiar dacă oamenii sunt îngrijorați de costul vieții și caută în permanență modalități mai ieftine de a-și încălzi casele, ideal este să stea departe de aceste metode pentru a evita pierderea proprietăților sau chiar vieților omenești.
Ghivecele de teracotă sunt realizate dintr-o lut copt, care permite trecerea cu ușurință a apei prin el pentru a preveni putrezirea rădăcinilor plantei. Cu toate acestea, apa poate rămâne în argilă, chiar dacă ar putea părea că ea este uscată.
Dacă sunt încălzite de lumânări, aceste buzunare de apă s-ar putea evapora rapid, iar gazele ar putea izbucni prin lut într-o explozie periculoasă. Lumânările în sine prezintă propriul risc de incendiu, astfel că o simplă rafală de vânt sau apropierea de un obiect inflamabil ar putea aprinde cu ușurință întreaga încăpere.
De asemenea, produc funingine, în special atunci când nu există un flux consistent de oxigen disponibil ca urmare a ghiveciului care acoperă flacăra. Când este inhalată, funinginea se depune adânc în plămâni și are un efect similar cu fumatul pasiv. Lumânările cu ceară de parafină eliberează, de asemenea, cantități mici de substanțe chimice toxice, cum ar fi toluenul și benzenul, despre care se știe că cresc riscul de cancer pulmonar.
Este puțin probabil ca o singură lumânare să provoace daune, dar aceste substanțe chimice ar putea deveni o problemă dacă încălzitorul este folosit în mod constant sau într-o cameră slab ventilată. Dacă folosești o lumânare pentru a ajuta la încălzirea unei încăperi, aceasta trebuie întotdeauna supravegheată și nu ar trebui să fie acoperită.